Molnet – vad är molnservrar och hur fungerar det?

Molnservrar är virtuella serverar som skapar en flexibel och skalbar IT-miljö. De används för många saker – bland annat lagrar de data, webbplatser, program och processar data. Servrarna förvaltas i en klustermiljö vilket innebär att om en server går ned kan en annan ta vid vilket garanterar en hög upptid.

Så här fungerar molnet

Molnservrar drivs av en infrastruktur som består av ett nätverk av sammankopplade fysiska servrar, lagringskomponenter och nätverksutrustning. En molntjänstleverantör med tillhörande drifttjänster som Datareal, ansvarar för att allt fungerar som det ska. Vi underhåller konstant de programvaror, hårdvaror och nätverksanslutningar som behövs för att stödja molnservern.

Välj det moln som passar dig!

När du ska välja molnserver så väljer du resurser antingen enligt våra rekommendationer eller enligt förutbestämda värden

När vi har tilldelat rätt resurser och skapat den virtuella maskinen åt dig ansluter du sedan smidigt via internet med hjälp av ett fjärrskrivbordsprotokoll (RDP) eller VPN. Nu är det fritt fram för dig installera och konfigurera program och data på servern. Detta kan vi hjälpa till med.

Molnservrar kan lätt skalas upp och ner alltefter att behoven ändras, då de finns i en delad infrastruktur. Behövs till exempel mer lagring eller processorkraft kan vi lätt lägga till mer resurser. Det är också enkelt att installera nya servrar.

Kort och gott är molnservrar inte lagring i tomma intet eller i luften, utan består av sammankopplade komponenter och resurser som lagrar data åt dig. Du slipper ha fysiska servrar hos dig och lägger ditt data i våra servrar istället. Du har alltid åtkomst till dessa så länge du har en internetuppkoppling.

Genom att använda molnservrar kan företag minska sina IT-kostnader, effektivisera och få tillgång till resurser man behöver.

Vet ni inte riktigt vad för molntjänst ni behöver för er verksamhet? Ingen fara, kontakta oss så hittar vi snabbt den optimala och mest kostnadseffektiva lösningen för era behov.